Verseny egyetemistáknak

A verseny célja

Az Antall József Tudásközpont által meghirdetett Antall 25 versenyének célja, hogy elősegítse a rendszerváltoztatás utáni első szabadon választott parlament, valamint az Antall-kormány tevékenysége, illetve az 1990-1994 közötti időszak iránt érdeklődő hallgatók témában való elmélyülését.

A verseny menete

Az Antall 25 verseny három különálló fordulóból áll. Az első fordulóban az előre regisztrált 3 fős csapatoknak interneten feltett kérdéseket kell megválaszolniuk, melyek a hallgatók lexikális tudását hivatottak felmérni. A teszt időkeretes és csak egyszer tölthető ki, 30 kérdésre kell válaszolni 30 perc alatt.

A második fordulóban a csapatoknak meg kell írniuk egy maximum 7 perc (3-4 oldalas) hosszúságú „Antall-beszédet". A feladat különlegessége abban rejlik, hogy egy aktuálpolitikai kérdést kell értékelnie és elemeznie mégpedig úgy, hogy Antall József politikai meggyőződését, stílusjegyeit és eszmeiségét tükrözze a beszéd.

Az első két forduló eredménye alapján fog eldőlni, hogy mely csapatok jutnak be végül a döntőbe, azaz a parlamenti szimulációba. Ennek keretében előzetesen fel kell készülniük az 1990-93-as parlamenti ciklus legjelentősebb és leghevesebb vitákat kiváltó politikai, gazdasági és társadalmi kérdésköreiből. A retorikai verseny során kb. kétperces felszólalásokban, több körben kell képviselniük, hogy rátermetten tudják képviselni egy ügyben az általuk kihúzott pártok érdekeit.

Jelentkezési határidő

A három fős csapatok jelentkezését (csapatnév; csapattagok neve, e-mail címe, születési dátuma) 2015. október 18-ig az antall25@ajtk.hu e-mail címre kell elküldeni. A jelentkező csapatok ezt követően kapnak egy felhasználónevet és jelszavat, ugyanis csak ezzel fognak tudni belépni az online kérdőív felületére.

Fordulók időpontjai

  • 1. forduló – online kérdések kitöltése: 2015. október 5-25.
  • 2. forduló – Antall-beszéd elküldésének határideje: 2015. október 25.
  • 3. forduló – parlamenti szimuláció: 2015. november 27.

Az „Antall-beszédeket” elektronikus formában kell elküldeni az antall25@ajtk.hu e-mail címre 2015. október 25-ig.

A verseny díjazása

  • – szakmai gyakorlat
  • – tablet
  • – könyvnyeremény

Amennyiben bármilyen kérdés felmerül a versennyel kapcsolatban, bátran írjatok az antall25@ajtk.hu e-mail címre.

Jelen versenykiírás letöltése nyomtatható PDF formátumban.